Eén van de populairste sporten op dit moment is hardlopen. We vinden het daarom goed om daar eens wat extra aandacht aan te besteden met specifieke informatie voor jou als vrouw.
Doe jij aan hardlopen? En op welke manier?
Je kunt onderscheid maken tussen joggen, trimmen, sprinten en duurlopen, tot marathons aan toe. Maar voor welke variant je ook kiest, hardlopen is een cyclische beweging. Dezelfde beweging wordt dus vaak herhaald. Loop je bijvoorbeeld 5 kilometer, dan maak je ongeveer 4.000 looppassen, maar ook ongeveer 4.000 landingen. Daarbij vang je telkens 2 tot 3 keer je eigen lichaamsgewicht op in je enkels en kniegewrichten.
Een goede afzet, landing en manier van lopen zijn dan ook van grote invloed op het gemak waarmee je loopt.
Hardlopen en de beweging van je borsten
Lopen wordt overigens nog teveel gezien als louter activiteit van de benen. Wie met een goede looptechniek loopt, gebruikt ook zijn romp en armen. Om comfortabel te kunnen lopen moet er een optimale samenwerking zijn tussen alle delen van het lichaam. Dat vraagt niet alleen om uithoudingsvermogen, maar ook om coördinatie. Wanneer je bijvoorbeeld het bovenlichaam te ver voorover buigt zal er op het moment van grondcontact te veel druk op de knieën komen, met mogelijke overbelastingsklachten en zelfs voortijdige slijtage tot gevolg. Houd je je rug onvoldoende gestrekt, dan gaat dit ten koste van je longcapaciteit. Je armbewegingen moeten het lopen ondersteunen. Bewegen je armen teveel, dan gaat je bovenlichaam roteren en dat heeft verlies van snelheid tot gevolg. Je schouders moeten ontspannen op je bovenlichaam rusten en rustig in het loopritme meebewegen. En tot slot komen je borsten om de hoek kijken. Want heb je zware borsten, dan trekken die je bovenlichaam gemakkelijk naar voren…
Hoe bewegen je borsten?
Je borsten zullen bij iedere pas stuiteren omdat ze altijd even achter de bewegingen van het lichaam aankomen. Ze hebben vooral een beweging in verticale richting te verwerken, waarbij de neerwaartse beweging de grootste schade aan het bindweefsel berokkent. De opwaartse beweging kan bij gevoelige borsten eveneens onaangenaam zijn, maar de hoeveelheid schade is geringer. Bovendien heeft een grotere boezem de neiging het bovenlichaam voorover te trekken.
Invloed op je sportprestaties
Wil je je na een pas weer afzetten voor een volgende pas, dan koersen je borsten nog verder richting de bodem. En ben je net over de top van je zweefmoment heen, dan zijn je borsten nog op weg naar boven. Wil jij omhoog, dan willen zij omlaag. En andersom. Zou je je borsten goed op hun plaats kunnen houden zodat ze de bewegingen volgen in plaats van tegenwerken, dan zou jou dat een behoorlijke hoop energie besparen.
Welke impact?
De schokken die met het landen gepaard gaan, zijn best vrij fors. Kies daarom zeker een sport bh die high impact ondersteuning biedt in jouw cupmaat.
De toegevoegde waarde van je sport bh
Kies voor een sport bh die schokken in neerwaartse richting uitstekend blokkeert. Daarvoor ben je niet per se op een beugel aangewezen. Sport bh’s sluiten strak aan en zijn zeer elastisch, en daarom bieden ze ruimschoots meer steun dan je normale lingerie bh. Ze hebben bovendien vaak een ondersteunende gordel van stof onder de cups die de functie van een beugel uit hard materiaal overneemt. Dus beugel of geen beugel, kies wat jij prettig vindt, want beide constructies voldoen even goed.
Zorg ervoor dat je sport bh gemaakt is van hightech materiaal dat transpiratie snel van de huid opneemt en afvoert, waardoor je ook tijdens langer lopen fris, droog en op temperatuur blijft. Bh’s die katoen bevatten houden transpiratievocht te lang vast, waardoor je vooral in de buitenlucht teveel kunt afkoelen.
Blogs over sportbh’s & hardlopen
Wil je meer weten? Onze bloggers hebben diverse sportbh’s aan een test onderworpen voor het hardlopen.
Deze kun je hier vinden >>
Welke modellen sportbh’s het meest geschikt zijn voor hardlopen?
We hebben alle sportbh’s met hun specifieke kenmerken voor jou op een rij gezet, bekijk ze hier >>